Site Loader

Šta je psihoterapija i kakav je to tačno proces, podijelila je sa nama Članica Kluba, Mirjana Gavrić certificirana geštalt i integrativna dječija i adolescentna psihoterapeutkinja

” Iako je odluka za psihoterapijom jedan intimni proces, poziv za pomoć kad več svi drugi sistemi podrške nisu dovoljni, kada neki problem koji nas muči-jednostavno ne prolazi, psihoterija je još uvijek stigmatizovana jer priznati da vam je mentalno zdravlje narušeno –još uvijek je neprihvatljivo.

Poveznica tijela i duše je odavno poznata, iako je briga o fizičkom zdravlju opše prihvaćena, briga o mentalnom još uvijek trpi dosta predrasuda. Očekuje se da sve „normališe„ probleme možemo sami riješiti, a one „nenormalne imaju samo luđaci“. Srećom, praksa pokazuje da se sve više ljudi javlja na psihoterapiju ali ipak, samo mi možemo napraviti tu odluku.

Psihoterapija uključuje komunikaciju između klijenta i psihoterapeuta,a koja je namijenjena pomoći ljudima da:
• pronađu olakšanje od emocionalne nevolje, tako što postajete manje anksiozni, plašljivi ili depresivni.
• pogledaju rješenja problema u svom životu, poput rješavanja razočaranja, tuge, obiteljskih problema i nezadovoljstva poslom ili karijerom.
• izmjene načine razmišljanja i djelovanja koji sprečavaju produktivni rada i uživanja u osobnim odnosima.

Za razliku od uzajamnosti, neformalnosti i više zajedničkih interesa koji obično karakteriziraju prijateljstva, psihoterapija uključuje formalno opredjeljenje za redovno druženje u određeno vrijeme, za razgovor samo o zabrinutosti pacijenta i za nastavak sastanka sve dok to služi najboljim interesima pacijenta.”

Izvor: Psihoterapija Mirjana Gavrić

www.psihoterapijamirjanagavric.ba

Post Author: admin